22. lokakuuta 2015

Mansikkatäytekakku

Vaikka maailma on kakkuja pullollaan, ei kyllä ole perinteistä mansikkakakkua voittanutta! Se on etenkin isäni suosikki ja valikoituikin helposti syntymäpäiväkakun virkaan isäni syntymäpäivän kunniaksi.
Jotta kakusta tulee mehevä, kannattaa sen valmistus aloittaa jo muutama päivä ennen varsinaista h-hetkeä. Kakkupohjan voi valmistaa paria päivää ennen ja täyttää juhlapäivää edeltävänä päivänä. Näin kakku ehtii kostua ja tasoittua tarpeeksi. Kuitenkaan liian hätäinen ei kannata olla, koska kermakakut säilyvät hyvinä vain 2-3 päivää.
Neilikan valmistusohjeita netistä löytyy melko vähän, mutta esimerkiksi täältä (mauste-sallinen.fi) löydät ohjeen niiden tekoon.

Ainekset   Ø 24 cm:n kakkuun
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl kiehuvaa vettä

3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
kostutukseen mansikkasurvoksesta irronnutta mehua, 50-prosenttista sokerivettä tai appelsiinimehua (2 dl)
2 banaania soseutettuna
3 dl mansikkasurvosta/sosetta

3 dl vispikermaa
2 rkl sokeria
haluamanlaisiasi koristeita

Aloita kakkupohjan valmistus sekoittamalla vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Ennen kuin alat tehdä muna-sokerivaahtoa, laita vesi kiehumaan. Varaa vettä enemmän, mitä tarvitset, koska osa siitä haihtuu muna-sokerivaahdon teon aikana. 
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit pysyväksi vaahdoksi. Mittaa tarvitsemasi määrä vettä ja lisää se muna-sokerivaahdon joukkoon pienissä erissä (10-20). Vaahdotukseen kannattaa varata melko iso kulho, koska veden lisäyksen aikana munat ja sokeri vaahtoutuvat voimakkaasti.
Kun vesi on sekoittunut vaahtoon, lisää keskenään sekoitettu jauhot siivilän läpi sen joukkoon. Sekoita varovasti tasaiseksi ja kaada esivalmisteltuun kakkuvuokaan. Paista 200-asteisen uunin alatasolla n. 30 minuuttia. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla. 
Kakkupohja on valmis, kun se tuntuu kosketettaessa kiinteälle ja sen reunat alkavat irtoilla kakkuvuoasta. Voit varmistua kypsyydestä myös kokeilemalla tikulla. Kumoa kakku melko pian uunista ottamisen jälkeen ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla vaahdotuksen loppuvaiheessa.
Jaa kakkupohja kolmeen osaan ja aseta pohjimmaiseksi tuleva levy tarjoilualustalle. Kostuta (muista myös reunat) ja levitä pohjalle 1/3 banaanisoseesta, 1/2 mansikkasurvoksesta ja 1/3 kermavaahdosta. Aseta päälle toinen levy ja kostuta sekä täytä samalla tavalla. Laita lopuksi päälle kansi ja kostuta se hyvin. Levitä päälle loput banaanisurvoksesta. Tasoita lopulla kermavaahdolla kakun reunat ja kannen pinta. Peitä kakku varovasti (näin kakkuun ei tartu haitallisia makuja tai hajuja) ja anna seistä vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli kylmässä.

Vatkaa kuorrutukseen tuleva kerma vaahdoksi kuten yllä. Levitä kermavaahtoa palettiveistä tai raappaa apuna käyttäen kakun reunoille melko paksulti (n. 1 ½ cm). Saat pinnasta tasaisen, kun kastat paletin kuumaan veteen ja pyyhit puhtaaksi.
Levitä loput kermavaahdosta kakun kannen päälle (n. 1 ½ cm:n kerros). Pinnan ei tarvitse olla sileä. Vedä paletilla tai lusikan kuperalla puolella viuhkamaisesti uria kannen pintaan. Aseta haluamasi koristeet kakun pinnalle.
Blogin puolella en ole suuremmin kakun koristeiden valmistuksesta puhunut. Olisiko kiinnostuneita?

Ihania syyspäiviä kaikille!

4 kommenttia

  1. Heippa, tosi kivan näköinen tää kakku!
    Valmistuin keväällä 2015 leipuri-kondiittoriksi ja luulen että voisit tykätä käyä mun blogissa katsomassa kakkukuvia! http://empunkuvat.blogspot.fi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Täytyy pistäytyä katsomassa :)

      Poista
  2. Kiva blogi! Ihania vinkkejä yms. :)

    http://hannamaarit.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!